Vuoden vaihteessa on hyvä hetki käydä omaa vaatekaappiaan läpi, ja miettiä vastaako nykyinen tilanne omaa unelmiesi vaatekaappia. Tässä artikkelisarjassa kerron vinkkejä, kuinka voit hallita mahdollista epäjärjestystä vaatekaapissa, saada selkeyttä vaatekokoelmaasi ja parantaa kokoelmasi laatua vähitellen.
Vaatekaapin muokkaaminen kohti unelmien vaatekaappia vie aikaa (vuosia), eikä sitä kannata edes yrittää tehdä yhdessä päivässä. Yhdessä päivässä voit kuitenkin saada pohjatyöt valmiiksi, ja selkeyttä siihen, mihin suuntaan haluat kokoelmaasi viedä! Itse aloitin vaatekaapin muokkaamisen tosissani noin neljä-viisi vuotta sitten, kun sain lopullisesti tarpeekseni siitä, että vaatteeni olivat huonolaatuista pikamuotia, niitä oli liikaa ja suuresta määrästä huolimatta inspiroivien asujen kasaaminen oli hankalaa. Ostin usein ja paljon uusia huonolaatuisia pikamuotivaatteita, ja parin vuoden välein tein ison raivauksen vaatekaapissa – jonka jälkeen vaatekaappi taas pikkuhiljaa täyttyi uudella pikamuodilla.
Miten pääsin eroon pikamuodin aiheuttamasta ostokierteestä, ja miten pidän vaatekaappini järjestyksessä nykyään? Siihen perehdytään tässä juttusarjassa!😊 Osa 1 käsittelee vaatekaapin karsintaa ja seuraavassa/seuraavissa osissa puhutaan vaatteiden säilytyksestä ja viikkaamisesta sekä laadun tunnistamisesta.
Valitse tyylisi ja värisi
Ihan ensimmäisenä istuin miettimään, millaista tyyliä haluan vaatekaappini pääsääntöisesti edustavan, ja mitä värejä haluan sinne. Suhteellisen klassinen naisellinen tyyli tuntui eniten omalta jutulta, joten valitsin tyylisuunnaksi sen. Värien suhteen tein päätöksen pitäytyä suurimmaksi osaksi neutraaleissa väreissä (musta, beige, ruskea, valkoinen) ja niiden lisäksi “tehosteväreinä” on vaaleanpunaista ja punaista. En ole kuitenkaan ehdoton tämän suhteen, ja vaatekaapistani löytyy edelleen muutamia villejä kortteja.😄 Pitäytyminen tietyissä väreissä on kuitenkin helpottanut huomattavasti vaatteiden yhdistelemistä keskenään.

Vaatteiden karsinta
Kun tyyli ja värit on valittu, on karsinnan aika! Tämä on mielestäni raskain vaihe, mutta jos teet sen kerralla kunnolla, ei sitä tarvitse tehdä samassa mittakaavassa enää ikinä uudelleen. Jos vaatteita on todella paljon, voit tehdä karsinnan osissa, esim. mekot yhtenä päivänä, housut toisena jne. Suosittelen tyhjentämään koko vaatekaapin esim. sängylle, ja käymään jokaisen vaatteen yksitellen läpi. Samalla voi pyyhkiä pölyt vaatekaapin sisältä.
Kun tein itse suuren karsinnan, olin jo päättänyt luopua hiljalleen kokonaan pikamuodista. Tässä vaiheessa lähes kaikki vaatteeni olivat kuitenkin vielä pikamuotia. Jätin jäljelle niistä parhaat ja tyyliltään sopivimmat, joiden rinnalle ja tilalle voisi alkaa pikkuhiljaa ostaa laadukkaita vaatteita. Tein samalla listan paperille, mitä kaikkea pitää ostaa jossain vaiheessa. Listalla oli esimerkiksi laadukas, vaaleanpunainen neuletakki.
Karsinnassa vaatteet kannattaa lajitella säilytettäviin ja lahjoitettaviin vaatteisiin. Jos seassa on arvokkaampia vaatteita, ne voi yrittää myydä. Esimerkiksi Helmi second handissa tarjoan vaivatonta myyntipalvelua merkkivaatteille. Pikamuotivaatteiden jälleenmyyntiarvo ei sen sijaan ole kummoinen, ja kannattaa punnita, onko niiden myyminen ajankäytön näkökulmasta sinulle järkevää. Jos vastaan tulee rikkinäisiä tai kuluneita vaatteita, ne kannattaa laittaa omaan pussiinsa ja viedä vaatekeräykseen.
Karsinnassa voi noudattaa esim. seuraavia periaatteita:
- Olenko käyttänyt tätä vaatetta viimeisen vuoden aikana kertaakaan? Jos en → poistoon.
- Sopiiko vaate tyyliini? Jos ei → poistoon.
- Sopiiko tämä väri minulle? Jos ei → poistoon.
- Sopiiko vaate koon puolesta päälle? Jos ei → poistoon.
- Saako tämä vaate minut näyttämään hyvältä ja tuntemaan oloni mukavaksi ja itsevarmaksi? Jos ei → poistoon.
- Sopiiko tämä vaate yhteen muutaman toisen vaatteen kanssa? Jos ei → poistoon.
Karsinnan tuloksena päädyin luopumaan suurimmasta osasta vaatteitani – eikä niitä ole tullut ikävä. Jäljelle jäi yhteen sopivia vaatteita, ja pohja unelmien vaatekaapin rakentamista varten. Karsinnan jälkeen aloin pikkuhiljaa täydentämään kokoelmaa harkitusti – pitäen koko ajan mielessä valitsemani tyylin, värit ja laadun. Nyt kun aikaa on kulunut vuosia, en ole joutunut tekemään isoa karsintaa enää kertaakaan. Nykyään teen pienempää karsintaa ikään kuin ohimennen: saatan poistaa yksittäisen vaatteen, kun huomaan, ettei sitä tule käytettyä. Minulla on oma laatikko poistetuille vaatteille, ja kun laatikko täyttyy, myyn tai lahjoitan ne.
Seuraavassa osassa puhutaan pystyviiikkauksesta – menetelmästä, jolla vaatekaapista saa oikeasti toimivan. Siirryin pystyviikkaukseen samalla, kun tein ison karsinnan, ja edelleen pitäydyn siinä. Luin noihin aikoihin Marie Kondon Siivouksen elämänmullistava taika -kirjan, ja sieltä sain inspiraation siirtyä pinoista pystyviikkaukseen. Pystyviikkaus-metodi ei onnistu, jos vaatteita on liikaa, joten siksikin vaatteiden määrää joutuu todennäköisesti vähentämään reippaasti.
Nykyisin minulla on siis vähemmän vaatteita kuin pikamuoti-vuosina, mutta ne ovat laadukkaampia, kestävämpiä ja tyylillisesti yhteensopivampia. Minusta on myös kiva ajatella, että kokoelmani muuttuu koko ajan paremmaksi ja laadukkaammaksi. Rahaa kuluu saman verran tai ehkä jopa vähemmän kuin pikamuoti-aikoina, sillä vaatteeni kestävät nyt paremmin käyttöä ja ovat tyyliltään ajattomia. Klassiseen laatutuotteeseen ei kyllästy helposti.

Lisää seuraavassa osassa! Terveisin,
Maija